2. Träna inför pilgrimsvandringen

Pilgrimsvandringen Camino Francés

Måste jag träna innan jag går Caminon? Måste jag vara i form?

För att vandra längs Camino Francés behöver man inte alls vara ett proffs, men träning före är bra för att vänja kroppen. Om du går hela Caminon i ett svep vandrar du dagsetapper på 20-30 km i flera veckor. Väderförhållandena kan då vara mycket olika, regn, hetta, vind och kanske ibland snö beroende när på året du vandrar. Regelbunden träning gör att du klarar av etapperna och undviker skador. 

Det gäller att förbereda både kropp och psyke. Förutom att bättra på konditionen är det bra att förbereda sig mentalt på vad som kan hända under vandringen. Om kropp och själ är i form är det mindre risk för skador och risken att du ger upp efter halva tiden blir mindre. Är du i dålig form kan Caminon bli en svår prövning i stället för ett nöje.

Byn Tardajos

Är du ovan så starta gärna två eller tre månader i förväg med din gångträning. Börja med tre gånger i veckan en timme åt gången för att gradvis öka både antalet dagar och längden på sträckan du går. Du bör också tänka på om du ska gå hela Caminon i ett svep eller bara de sista 10 milen från Sarria till Santiago de Compostela. (Vilket är det vanligaste.)

Det viktigaste är att du lyssnar på vad din kropp behöver och att du anpassar träningen efter det. Du behöver så småningom lägga in backar, kullar och svåra sluttningar liksom olika underlag att gå på.

Om du tänker vandra med rygsäck så är det bra om du tränar med den de sista veckorna före avresan. Många vandrare skickar ju nuförtiden sin packning med taxi (eller Paq Mochila) till nästa härbärge eller pensionat. På det sättet kan de gå med en mycket lätt dagstursäck under dagen. Själv vill jag inte gärna göra detta. Jag ser det som en utmaning att orka med och att inte packa ner mer än vad jag orkar bära.

Träningen bör kompletteras med stretching efteråt. Viktigast är framsida och baksida lår samt vader och höft. (På en kommande blogg kommer detta att visas).  

Ewa

Gillar du denna artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Kommentera gärna

Vill du följa denna bloggserie? Prenumerera!

Jag säljer inte din adress. Plus du får ett provkapitel ur min senaste bok om du prenumererar.

Denna website använder kakor. Ok med det?