fbpx

Iglooklubben 1

Svenska Iglooklubben stiftades 13 maj 1939 av 21 stycken erfarna ”iglooister”, bland dem fanns Gustaf Birch-Lindgren, Olle Rimfors, David ”Mr Jones” Jonason, Sven Swärd m fl. Iglooklubbens huvuduppgift är att främja långfärder i högfjället under vintertid.[1] Den började som en kamratsammanslutning av deltagare från Skidfrämjandets fjällexpeditioner som övernattat minst sju nätter i igloo. Under medlemmarnas iglooexpeditioner, framför allt i Lapplandsfjällen, utvecklades och testades fjällutrustning och redskap så att allmänheten senare skulle kunna dra nytta av den. Deras långfärder bidrog bland annat till att fjällpulkorna fick dagens skaklar i stället för draglina och man fick också uppdraget att undersöka funktionen och lämpligheten av vakuumtorkad mat långt innan den släpptes ut på marknaden. Likaså utvecklades snöspaden med deras hjälp. Erfarenheterna från iglooexpeditionerna kom också militären till stor nytta när igloon infördes som bivackeringsalternativ till tält, snögrop och snögrotta.

(Från Wikipedia)Från Unna Räita

Svenska Iglooklubben stiftades 13 maj 1939 av 21 stycken erfarna ”iglooister”, bland dem fanns Gustaf Birch-Lindgren, Olle Rimfors, David ”Mr Jones” Jonason, Sven Swärd m fl.

Iglooklubbens huvuduppgift är att främja långfärder i högfjället under vintertid.[1] Den började som en kamratsammanslutning av deltagare från Skidfrämjandets fjällexpeditioner som övernattat minst sju nätter i igloo.

Under medlemmarnas iglooexpeditioner, framför allt i Lapplandsfjällen, utvecklades och testades fjällutrustning och redskap så att allmänheten senare skulle kunna dra nytta av den. Deras långfärder bidrog bland annat till att fjällpulkorna fick dagens skaklar i stället för draglina och man fick också uppdraget att undersöka funktionen och lämpligheten av vakuumtorkad mat långt innan den släpptes ut på marknaden. Likaså utvecklades snöspaden med deras hjälp.

Erfarenheterna från iglooexpeditionerna kom också militären till stor nytta när igloon infördes som bivackeringsalternativ till tält, snögrop och snögrotta

Gillar du denna artikel?

Dela på facebook
Share on Facebook
Dela på twitter
Share on Twitter
Dela på linkedin
Share on Linkdin
Dela på pinterest
Share on Pinterest

Kommentera gärna

Dröm dig bort eller planera en vandring

Ett bokpaket med två böcker. Dels den till vandring inspirerande boken Vandringsdrömmar och dels guideboken för den som planerar göra pilgrimsvandringen detta år då katedralen Santiago de Compostela har öppet, Vandra till Santiago de Compostela.

Bokpaketet kostar endast 299 kr (inkl frakt).

Normalt pris 330 kr.

Den lilla boken ”Vandringsdrömmar” (10×14 cm) passar bra som present i stället för en blomma. Sagt om boken ”med så vackra bilder och en underbar läsvärd text”. 

Sagt om femte upplagan ”Vandra till Santiago de Compostela”:

-”Den bästa boken om El camino”

– ”Jag har haft denna härliga bok som resekompis. Den har varit fantastisk och det har varit en magisk resa”.

Vill du följa denna bloggserie? Prenumerera!

Jag säljer inte din adress. Plus du får ett provkapitel ur min senaste bok om du prenumererar.

Denna website använder kakor. Ok med det?