fbpx

Aposteln Jakobs helgondag den 25 juli

Idag den 25 juli är det Jakobs namnsdag. Då Jakobs namnsdag infaller på en söndag är det ett så kallat heligt år i Santiago de Compostela, som är det stora slutmålet för många av Europas pilgrimsleder. På grund av pandemin går det i år inte fira med stora festligheter vilket annars är brukligt. Senaste gången det var ett heligt år var 2010. Under heliga år är Pórtico Santo (den heliga porten) öppen. Alla andra år är den stängd. Dessa heliga år förekommer med ett regelbundet mönster på respektive 6, 5, 6 och 11 års mellanrum – 14 gånger i varje sekel. Under det heliga året är Portico Santo öppen in till katedralen. Den som går in genom den kan då förvänta sig syndernas förlåtelse.

Påven har förklarat att på grund av pandemin ska även 2022 vara ett ”heligt” år så den som vill kan alltså vänta med sin pilgrimsvandring till nästa år. I år har pilgrimsvandrarna börjat komma så smått och det verkar som om det blir långt fler till hösten. Eftersom katedralens 400-årsjubileum firas i år har det renoverats och putsats både inne och utanför katedralen.

Jakob är Spaniens skyddshelgon. Hans bild användes som en enande symbol  vid ”la reconquista” den period när olika kristna kungar återerövrade den iberiska halvön från kalifatet under medeltiden.

Gillar du denna artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Kommentera gärna

Vill du följa denna bloggserie? Prenumerera!

Jag säljer inte din adress. Plus du får ett provkapitel ur min senaste bok om du prenumererar.

Denna website använder kakor. Ok med det?