5. Gå in nya skor i god tid inför pilgrimsvandringen

Det är dags för mig att köpa nya vandrarskor. Senare i vår ska jag återigen gå den 80 mil långa pilgrimsvandringen Camino Francés. Att hitta rätt sorts vandrarskor för caminon är inte helt lätt. Jag vill ha ett par så lätta och bekväma kängor som möjligt. De måste gå upp över vristen och vara stabila och ändå vara superlätta.

När du köper skor måste du pröva dig fram – alla fötter är olika. En del får mycket fotsvett – andra inte. Nu förtiden vandrar många i låga så kallade trailskor, som är en blandning av kängor och löparskor. De förenar det bästa av löparskon och vandringskängan. 

Vilka skor du ska välja beror på när under året du ska vandra, hur tungt du ska bära och också hur underlaget kommer att vara.  Ska du gå alla 80 milen från Saint Jean Pied de Port till Santiago de Compostela eller kanske bara de sista tio milen från Sarria? Runt senaste nyåret var det snö på caminon och då var nog inte lågskor så lämpliga. 

När du vandrar i kuperad terräng är det viktigt att du har en välkonstruerad tålig känga med ordentligt stöd för vristerna. En del av terrängen på Camino Francés är ju sådan. Annars är ju stora delar av caminon mycket snäll och lättgången. Fundera över vilken typ av terräng du ska gå i och hur mycket packning du ska bära. Sulan ska ha ett grovt mönster som ger fäste på hala och knaggliga underlag. Det är förstås också viktigt med god stötdämpning, inte minst om du ska gå långt eller om du bär tungt.

Vandringskängor på Camino Francés
Ett urval av vandringskängor på Camino Francés. Bilden är tagen för några år sedan.

Ska du bära all packning själv eller få den transporterad mellan härbärgena? Helt klart behövs stadigare skor om du ska gå med en tung ryggsäck hela dagarna. Fötter, hälsenor och vader måste också vänja sig med den extra tyngden från packningen. Eftersom fötterna tenderar att svälla under vandringen så bör skorna vara minst ett nummer större än vad du brukar ha. 

Helst ska vandringskängorna vara bekväma när du får på dig dem för första gången. Är de inte det bör du prova en annan storlek eller modell. Nästa sak du bör känna efter är hur de sitter i hälen. Känner du att hälen glider upp och ned i skon? Då har den fel storlek eller passform. Helst ska vandringskängan smalna av över hälen för att hålla den på plats. Nästa sak du ska se efter är om tårna når framsidan av skorna. Gör de det kommer tårna tryckas ihop när du går i nedförsbacke, vilket kan göra ont. Gå runt med skorna för att känna att de är rätt. Pröva gärna då sent på dagen då fötterna är mer svullna. Kängorna bör vara så långa att du, när du har dubbla strumpor på dig, har ytterligare cirka 1 cm framför tårna när hälen är skjuten mot hälkappan. Dina fötter sväller nämligen både under dagens lopp samt vid belastning och värme. Bredden ska vara sådan att dina tår inte pressas mot varandra när du har på dig dubbla strumpor/sockor.

Själv vandrar jag gärna i lätta Gore-texskor – med dem håller jag mig torr om fötterna om det regnar och är blött. Andra tycker att det blir alldeles för instängt med Gore-tex. Du kan snabbt se om skorna har Gore-tex genom att det ofta står det på dem eller ”GTX” är en del av namnet.

Förutom vandrarkängorna har jag också med mig ett par lätta sandaler som jag dels använder efter dagens vandring dels kan vandra i om jag får blåsor på fötterna. Det är nämligen det sista jag vill ha när jag vandrar.

Ewa

Praza Obradoiro framför katedralen i Santiago de Compostela. Extrem vidvinkel.

Gillar du denna artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Kommentera gärna

Vill du följa denna bloggserie? Prenumerera!

Jag säljer inte din adress. Plus du får ett provkapitel ur min senaste bok om du prenumererar.

Denna website använder kakor. Ok med det?