4. Pilgrimsmusslan – den mest ikoniska symbolen för pilgrimsvandraren

Pilgrimsmusslan finns i mängd längs Camino francés

Överallt på din pilgrimsvandring kommer du att se pilgrimsmusslan. De flesta pilgrimsvandrarna bär musslan hängande utanpå ryggsäcken eller i en rem runt halsen. Pilgrimsmusslan är också det stora kännemärket för den klassiska Camino francés till Santiago de Compostela. Den återfinns överallt längs leden även om det är de gula pilarna som visar var pilgrimsleden drar fram. Musslan finns på husväggar, murar, kyrkor, i trottoarer etcetera. 

Det finns ett flertal myter om varför pilgrimsmusslan är en symbol för leden. En av myterna berättar att båten som förde Jakobs döda kropp mot land förstördes i en storm och hans kropp upptäcktes sedan oförstörd på stranden, helt täckt med musselskal. 

Musslorna användes också som tallrik för mat eller dryck åt de medeltida pilgrimsvandrarna och var fästa på ytterplagget eller på hatten. Kyrkor och härbärgen som brukade ge mat åt pilgrimerna använde musselskalet som mått.

Det är även känt att under medeltiden gick pilgrimerna ut till havet för att hämta sig en mussla till minne av vallfarten. Musselskal har faktiskt hittats i medeltida gravar ända upp till Östersund. Musselskalet ansågs så viktigt att den döde fick med sig det i graven på sin sista vandring.

Från hednisk eller förkristen tid finns också legender om pilgrimsmusslan. Under romarnas tid på den iberiska halvön använde de sig av en väg som kallades ”Janusvägen” som startade i ett Venustempel och slutade i Finisterre. Venus var ju romarnas kärleks- och fruktbarhetsgudinna. Enligt legenden skulle hon ha stigit upp ur skum från havet på ett musselskal. 

Ewa

Gillar du denna artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Kommentera gärna

Vill du följa denna bloggserie? Prenumerera!

Jag säljer inte din adress. Plus du får ett provkapitel ur min senaste bok om du prenumererar.

Denna website använder kakor. Ok med det?